Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu ja pihavalot

Uuden rakentamattoman tontin pihasuunnittelussa tai vanhan pihapiirin uudistamisessa kannattaa aina lähteä liikkeelle omista tarpeista ja omista pihan käyttötavoista. On hyvä listata omia mieltymyksiä ja unelmia ihan paperille asti. Jos tykkää juoda aamukahvin aamuauringossa, voi painaa mieleen, mihin kohtaan aamuaurinko omalla pihalla parhaiten paistaa ja miettiä, voisiko juuri siihen kohtaa rakentaa aamukahvittelupaikan.

Jos haluaa omalle pihalle hyötypuutarhan ja viljellä vihanneksia tai mahdollisesti kasvihuoneen, kannattaa ilmansuuntia ja sijaintia miettiä niin, että aurinkoa riittää, mutta myös kastelut ovat mahdollisia ja sadonkorjuu helppoa. Usein viljelyalueita laitetaan pihan perälle, mutta ei ajatella haetaanko sieltä asti kätevästi salaattia leivän päälle aamupalalla. Kausi- tai jouluvaloja viritellään milloin mitenkin, mutta pihasuunnittelussa voisi miettiä niitäkin sekä pihan valaisemista, löytyykö tontilta esim. kalliota tai upeaa puuta, jota olisi kiva valaista? Ja mistä sinne saataisiin sähköä?

Pihasuunnittelun tilaamiseen muistilista:

1. Mieti, mitä pihaltasi oikeasti haluat. Mikä nykyisessä toimii ja mikä ei? Tai mitä toivot pihaltasi uudiskohteessa? Mitä pihallasi teet? Listaa toiveet ja asiat paperille.

2. Mieti budjetti. Kuinka paljon olet valmis panostamaan pihaasi? Piharemonttien budjetit vaihtelevat noin 15.000 ylöspäin, joten mieti oma summasi.

3. Kartoita ja valitse pihasuunnittelija. Kerro suunnittelijalle millä tarkkuudella haluat suunnitelman ja mitä sillä on tarkoitus tehdä. Jos teetät pihasi, ole tarkkana, että suunnitelmalla pystyy kysymään tarjouksia piharakentajilta.

4. Käy pihasuunnittelijan kanssa läpi suunnitelma, jotta varmasti ymmärrät, mitä suunnitelma pitää sisällä ja vastaako se toiveitasi materiaalien ja kasvillisuuden osalta?

5. Pyydä suunnitelmasta pihaurakoitsijalta (piharakennusliikkeeltä/piharakentajalta) tarjous. Ole tarkkana, mitä piharakentaja tarjoaa. Jos meiltä pyytää tarjouksen pihasuunnitelmalla tarjoamme sen kokonaisuudessaan kaikkine osineen tai erittelemme erikseen, jos jotain jää ulkopuolelle.

6. Valitse piharakentaja ja sovi rakennusaikataulu. Kevään ja alkukesän rakennusajat varataan jo edellisenä syksynä tai talven aikana.

Suosittelemme:

Suosittelemme pihasuunnittelijoita, joiden suunnitelmia olemme viime vuosina rakentaneet:

Helppohoitoinen piha

Helppohoitoinen piha toistuu useasti piharemonttien suunnittelussa. Olisikin hyvä ensin määritellä, mikä on kenellekin helppohoitoinen. Toiselle nurmikon leikkaaminen säännöllisesti on jo liikaa, toiselle se on rentoutumiskeino. Nykyään nurmikot pidetään helposti siistinä robottileikkureiden avulla, jotka huolehtivat säännöllisen leikkaamisen itsenäisesti. Kaikkia pihoja tulee hoitaa ja ylläpitää. Pelkästään ilmasta lentää jos jonkinlaista siementä ja kitkemistä riittää jopa pihakiveyksillä.

Pihasuunnittelijan valinta

Kun asukkaat ovat perillä omista haaveista, unelmista ja pihan käyttötarkoituksista, kannattaa valita pihasuunnittelija ja kertoa lähtötilanne ja toiveet hänelle. Pihasuunnittelijoita löytyy monelta paikkakunnalta ja monet pihasuunnittelijat myös liikkuvat ympäri Suomea asiakkaiden pihoille.

Pihasuunnittelijoilla on jokaisella oma tyylinsä ja oma kokemuksensa ja kannattaakin pyytää näytille esim. joitakin mallipihasuunnitelmia. Pihasuunnittelijalle kannattaa kertoa pihan käyttötarkoituksesta ja esim. kasvillisuustoiveista, jotta he voivat jo suunnitteluvaiheessa rajata esim. marjapensaat ja kitkettävät kukkapenkit pois, mikäli sellaisia ei toivota. Aika usein meiltä piharakentajilta pyydetään tarjousta suunnitelmasta ilman kaikkia suunnitelmassa olevia kasveja.

Pihasuunnitelma ja sen käyttötarkoitus

Pihasuunnitelmia on monenlaisia ja suunnitelman tarkkuus vaikuttaa myös siihen, mitä varten suunnitelma teetetään. Uuden rakentamattoman pihan suunnittelusta tilataan usein hyvin tarkka ja kattava suunnitelma, jossa pihasuunnittelija on määritellyt mittasuhteet, materiaalit ja niiden määrät sekä tontin korkoerot jne. mukana myös 3D-kuvat havainnollistamaan suunnitelmaa. Vanhan pihan uudistamisesta olisi hyvä teettää myös kattava pihasuunnitelma, sillä silloin siitä voi piharakentaja laskea tarjouksen määrien ja mittojen mukaan.

Aika usein otetaan luonnostyylisiä pihasuunnitelmia, mutta ne ovat lähinnä asukkaan omaksi iloksi ja havainnollistamaan mitä missäkin voisi olla. Piharakentajan on luonnossuunnitelmasta vaikeampi antaa tarkkaa tarjousta, koska neliötä ja mitat ovat suuntaa antavia ja materiaalit määrittelemättä.

Jos tarkoituksena on itse rakentaa, on luonnossuunnitelma siihen sopiva. Jos tarkoituksena on teettää ammattilaisella rakentaminen, on pihasuunnitelman oltava mittasuhteessa, pihamateriaalit määriteltyinä esim. kiveyslaatujen ja kasvillisuuden osalta. Pihasuunnitelman hinnoittelusta esimerkkejä pihasuunnittelija Tanja Niemisen omilla nettisivuillaan.

Pihasuunnittelu ja pihavalaistus ilta.
Aluerakenteet_pihavalaistus iltakuva

Pihavalot ja pihan valaiseminen

Pihasuunnitelmissa on hyvä huomioida myös pihan valaistus ja mitä valaisimilta toivotaan. Vanhojen pihojen valaistusta voidaan myös uudistaa piharemonttien yhteydessä vastaamaan käyttötarkoitusta ja tarvetta. Ennen pihasuunnittelua olisi hyvä listata myös valaistuksesta toiveet, jotta valaisimet valitaan oikein. Monet ulkovalaisimet ovat ns. tunnelmavalaisimia, mutta jos tarvetta on nähdä ja näkyä pimeään aikaan esim. sisääntulot, ajoväylät, kausivalojen paikat, parvekkeen aluset, takapihalla kulkemiset jne. kannattaa sähkövetoihin, valaisimien valotehoon ja valosäteeseen kiinnittää huomiota. Pihan valaiseminen on myös edullisin tapa suojautua asuntomurtoja ja ilkivaltaa vastaan.

Pihojen valaisemiseen ja pihavalojen valitsemiseen on mahdollista tehdä myös ihan oma valo- ja sähkösuunnitelma, niin kuin rakennuksissa sisälläkin. Pihojen valaistussuunnitelmassa otetaan huomioon valon tarve ja oikeat sijainnit ja niiden jälkeen ehdotetaan valaisinmallia, joka täyttää tarpeet. Annamme mielellämme lisätietoja ja autamme pihavalojen ja pihavalaistuksen suunnittelussa.

Valaistuksesta pihasuunnitelman kuvat: Arkkitehtitoimisto Arkviiri Oy

Kysy lisää

Autamme mielellämme piharemonttien suunnittelussa, niin pihasuunnittelijan kuin pihamateriaalienkin valinnassa ja annamme hinta-arvioita sekä tarkan tarjouksen pihasuunnitelman pohjalta piharakentamisesta, lisätietoja piharakentaja Antti Törö 050 558 0057 tai antti.toro@aluerakenteet.fi