Vanhan pihan uudistaminen

Vanhan pihan uudistaminen

Kasvillisuus ottaa pihasta vallan yllättävän nopeasti. Pihapuut ja -pensaat kasvavat jo 15 vuodessa melkoisen kokoisiksi tilasyöpöiksi. Voi käydä myös toisinpäin, eli kasvillisuus ei syystä tai toisesta lähde koskaan kasvamaan kunnolla. Esimerkiksi nurmikko saattaa olla huonon maa-aineen vuoksi joko kitukasvuista tai huonon pohjauksen vuoksi epätasaista. Pihaa voi uudistaa myös ilman sen kummempia ongelmia: ehkä edellisen omistajan istutukset eivät innosta, johon halutaan muutosta. Olipa syy mikä tahansa, on vanhan pihan uudistaminen verrattavissa talon remontointiin, joka sekään ei pysy hyvänä vuosikymmeniä.

Uudistetaanko osa pihaa vai koko piha?

Piha voidaan uudistaa kokonaan, mikäli kulku on koneilla mahdollista koko pihalle – tai sitten osia siitä. Jo pelkällä raivauksella saa paljon aikaa, mutta samalla kun puita kaadetaan ja kantoja jyrsitään, niin voidaan vaihtaa myös maa-aineksia, pohjustaa ja muotoilla pihaa paremmaksi.

Ennen piharemonttia jonkinlainen suunnitelma on hyvä olla olemassa. Jos kyseessä on isompi kokonaisuus, suosittelemme ehdottomasti pihasuunnittelmaa.  Pienemmässä työssä oma listaus toivotuista muutostöistä auttaa piharemontin alkusuunnittelussa piharakentajaa antamaan kustannusarvin työstä.

Vanhan pihan uudistamisen hinta

Keskikokoisen pihan kokonaan uudistaminen maksaa noin 35.000 ylöspäin, riippuen materiaalivalinnoista ja yksityiskohdista.  Pienemmissä töissä, joissa esimerkiksi kaadetaan jokunen puu, vaihdetaan maa-aineksia ja tehdään esim. uusi käytävä kiveyksellä, maksaa noin 8.500 – 15.000 euroa. Kaikki piharemontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia töiden osalta.

Raivaustöistä ja maanrakentamisesta syntyy yllättävän paljon jätettä ja jätemaksut kuljetuksineen ovat merkittäviä. Esimerkiksi puiden kannot ovat ongelmajätettä, jolloin niistä veloitetaan enemmän kuin risuista.

Kysy lisää ja pyydä tarjous.